Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir?




Indir 57.58 Kb.
TitleCumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir?
Date conversion02.03.2013
Size57.58 Kb.
TypeBelgeleme
Sourcehttp://www.dersturkce.com/medya/GENEL_KuLTuR_SORULARI.doc
GENEL KÜLTÜR SORULARI


Soru 1 : Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir?

Cevap : 7


Soru 2 : ‘ Türk Devleti bir Cumhuriyettir.’ ifadesi anayasamızın kaçıncı maddesidir?

Cevap : 1


Soru 3 : Cumhurbaşkanı kim tarafından seçilir ?

Cevap : TBMM


Soru 4 : İlk Türkçe sözlük hangisidir?

Cevap : Divan-ı Lugat-it Türk


Soru 5 : Maddi ve manevi açılardan ulus ve ülke çıkarlarını herşeyin üstünde tutma alışkanlığına ne ad verilir?

Cevap : Milliyetçilik


Soru 6 : Bir akarsuyun belirli bir sürede taşıdığı su miktarına ne ad verilir ?

Cevap : Debi


Soru 7 :Ülkemiz Avrupa Birliğine tam üyelik müzakerelerine hangi yılda başlamıştır ?

Cevap : 2005


Soru 8 : Ticari yada sanayi bir kuruluşu tanıtmak veya herhangi bir malın satışını arttırmak amacıyla kullanılan çeşitli yolların genel adına ne denir ?

Cevap : Reklam


Soru 9 : Pusulada ( N ) harfi hangi yönü ifade eder ?

Cevap : Kuzey


Soru 10 : Maddenin ölçülemeyen özelliği hangisidir ?

Cevap : Koku


Soru 11 : Çocuk hakları günü hangi tarihte kutlanmaktadır ?

Cevap : 20 Kasim


Soru 12 : 2007 yılında Avrupa Birliğine giren ülkeler hangileridir ?

Cevap : Bulgaristan – Romanya


Soru 13 : Notada durak işareti hangisidir ?

Cevap : Es


Soru 14 : Türkçe hangi dil grubuna girmektedir ?

Cevap : Ural – Altay


Soru 15 : Müzik ezgileri yazılırken sesleri gösteren işaretlere ne ad verilir ?

Cevap : Nota


Soru 16 : Avrupa Birliğini iki kez halk oylamasiyla reddeden ülke hangisidir ?

Cevap : Norveç


Soru 17 : UNICEF nedir ?

Cevap : Birleşmiş Milletler Çocukları Koruma Vakfı


Soru 18 : Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke hangisidir ?

Cevap : Türkiye


Soru 19 : Daha önce aynı şartlar altında yapılmış olan aynı türden bir spor başarısının sonucunu aşan ve bununla ilgili resmi makamlar tarafından da kabul edilmiş spor derecesine ne ad verilir ?

Cevap : Rekor


Soru 20 : Avrupa Birliğinin başkenti neresidir?

Cevap : Brüksel


Soru 21: Hayvanlari koruma günü hangi gündür ?

Cevap : 4 Eylül


Soru 22 : İstiklal Marşımızın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör


Soru 23 : Telefonu kim icat etmiştir ?

Cevap : Alexander Graham Bell


Soru 24 : İnternet üzerinde en fazla kullanılan arama motoru hangisidir ?

Cevap : Google


Soru 25 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir ?

Cevap : Ağrı dağı


Soru 26 : Eurovision ‘da Türkiyeye birincilik getiren sanatçımız kimdir ?

Cevap : Sertab Erener


Soru 27 : Türkiyenin en büyük gölünün adı nedir ?

Cevap : Van Gölü


Soru 28 : Türkiye erozyonla mücadele,ağaçlandirma ve doğal varlıkları koruma vakfının kısa adı nedir ?

Cevap : TEMA


Soru 29 : Pisagor teoremi hangi bilim dalıyla ilgilidir ?

Cevap : Matematik


Soru 30 : Nötron sayısı farklı proton sayısı aynı olan atomlara ne denir ?

Cevap : İzotop


Soru 31 : ‘İnce Memed’ adli eserin sahibi kimdir ?

Cevap : Yaşar Kemal


Soru 32 : Gayda nedir ?

Cevap : Müzik aleti


Soru 33 : Türkiye sınırları içindeki en uzun nehir hangisidir ?

Cevap : Kızılırmak


Soru 34 : Osmanlı imparatorluğunda ilk halife kimdir ?

Cevap : Yavuz Sultan Selim


Soru 35 : En geniş ormanlık alana sahip bölgemiz hangisidir ?

Cevap : Karadeniz Bölgesi


Soru 36 : Telgrafta hangi alfabe kullanılır ?

Cevap : Mors Alfabesi


Soru 37 : NBA ‘ de oynayan ve All Star’a seçilen türk basketbolcumuz kimdir ?

Cevap : Mehmet Okur


Soru 38 : Mimar Sinanın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Selimiye Cami


Soru 39 : Mimar Sinanın ‘kalfalık eserim ‘ diye nitelendirdiği cami hangisidir ?

Cevap : Süleymaniye Cami


Soru 40 : FIFA Dünya kupasını hangi ülke almıştır ?

Cevap : İtalya


Soru 41 : Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti neresidir ?

Cevap : Abu Dabi


Soru 42 : En genç bilim adamı ünvanını elinde tutan türk bilim adamı kimdir ?

Cevap : Oktay Sinanoğlu


Soru 43 : Dünyanın en büyük adasının adı nedir ?

Cevap : Grönland


Soru 44 : Türkiyede bir tek Erzurumda çıkarılan madenin adı nedir ?

Cevap : Oltu Taşı


Soru 45 : Bugün bile adına tıp yemini edilen İspanyol tıp bilgini kimdir ?

Cevap : Hipokrat


Soru 46 : Türkiyenin sınırları dışında türk bayrağının dalgalandığı ve Türk askerlerinin nöbet tuttuğu yer neresidir ?

Cevap : Caber Kalesi


Soru 47 : Din kurallarına göre idare edilen yönetim biçimi hangisidir ?

Cevap : Teokrasi


Soru 48 : İlk Türk denizci kimdir ?

Cevap : Çaka Bey


Soru 49 : İlk kez hangi türk şair şiirlerinde sevgililerinin adını kullanmıştır ?

Cevap : Karacaoğlan


Soru 50 : Azerbeycan’ın başkenti neresidir?

Cevap : Bakü


Soru 51 : Peygamberler, din büyükleri ve devlet adamları gibi önemli şahsiyetlerin hayatlarını anlatan kitaplara verilen genel ad nedir?

Cevap : Siyer


Soru 52 : İlk yerli tiyatro eseri kime aittir?

Cevap : Şinasi


Soru 53 : Edebiyatımızda ilk çocuk şiirleri yazan ve bu şiirleri “ Şermin “ adlı şiir kitabında bir araya getiren şairimiz kimdir?

Cevap : Tevfik Fikret


Soru 54 : Türk sinemasında “sultan” lakabıyla anılan aktris kimdir?

Cevap : Türkan Şoray


Soru 55 : Elektrik akımı ölçü birimi?

Cevap : Amper


Soru 56 : Anayasanın ilk maddesi içeriği neyle ilgili

Cevap : Devletin şekli


Soru 57 : Fransa’da siyasal taşlama oyunu olarak bilinen oyunun adı nedir?

Cevap : Soti


Soru 58 : Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum adlı şiirlerin şairi kimdir?

Cevap : Atilla İlhan


Soru 59 : Cennet-cehennem mağaraları hangi ilimizdedir?

Cevap : Mersin


Soru 60 : Manisa’nın Spil dağında bulunan “ağlayan kaya “anlamına gelen kayanın mitolojik adı nedir?

Cevap : Niobe


Soru 61 : Ege’nin incisi İzmir’imizin eski adı nedir?

Cevap : Smyrna ( Simirna)


Soru 62 : Tarihi Aspendos Tiyatrosu hangi ilimizdedir?

Cevap : Antalya


Soru 63 : Türk futbol tarihinin en çok gol atan futbolcusu kimdir?

Cevap : Hakan Şükür


Soru 64 : Hangi sporcumuz futbol dalında altın ayakkabı almıştır?

Cevap : Tanju Çolak


Soru 65 : 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları hangi ilimizde yapılacaktır?

Cevap : Erzurum


Soru 66 : Fransa cumhurbaşkanı kimdir?

Cevap : Nikolas Sarkozy


Soru 67 : Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen ortak birimi olan Euro’yu kabul etmeyen ve kendi para birimini kullanan ülke hangisidir?

Cevap : İngiltere


Soru 68 : Yaprak Dökümü adlı romanın yazarı kimdir?

Cevap : Reşat Nuri Güntekin


Soru 69 : Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazarımız kimdir?

Cevap : Orhan Pamuk


Soru 70 : Yakın zamanda filmi yapılan Karagöz-Hacivat adlı filmde “Karagöz” rolünü başarıyla oynayan dünyaca ünlü aktörümüz kimdir?

Cevap : Haluk Bilginer


Soru 71 : Türklerin bilinen ilk alfabesi nedir?

Cevap : Göktürk alfabesi


Soru 72 : Uygurlara ait Türk destanının adı nedir?

Cevap : Türeyiş destanı


Soru 73 : Onuncu cumhurbaşkanımızın adı nedir?

Cevap : Ahmet Necdet Sezer


Soru 74 : İnce Memed adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Yaşar Kemal


Soru 75 : Kurtuluş Savaşımızı doğrudan işleyen ilk roman nedir?

Cevap : Ateşten Gömlek


Soru 76 : GAP Projesi'nin en önemli barajlarından olan Birecik Barajı, 2000 yılında su toplamaya basladi ve 2500 yıllık antik kentin beste biri sulara gömüldü. Bu antik kentin adı nedir?

Cevap : Zeugma ( Belkıs Köyü )


Soru 77 : Divan-ı Lügat’it Türk adlı eserin yazarı kimdir?

Cevap : Kaşgarlı Mahmud


Soru 78 : Cannes Film Festivali'nde "Yaşamın Kıyısında" filmiyle 27 Mayıs 2007'de en iyi senaryo ödülünü kazanan senarist-yönetmenimiz kimdir?

Cevap : Fatih AKIN


Soru 79 : Çok partili rejim hangi tarihten itibaren gerçekleşmiştir?

Cevap : 1945


Soru 80 : Kendi çocukları olmasına rağmen farklı ırklardan 3 çocuğu evlatlık edinen dünyaca ünlü sinema sanatçısı çift kimdir?

Cevap : Bradd Pitt-Angelina julie


Soru 81 : Çokeşli evliliğin sosyolojideki adı nedir?

Cevap : Poligami


Soru 82 : İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir?

Cevap : Osman Zeki Üngör


Soru 83 : Kitab-ı Bahriye adlı eseri ve yaptığı haritalarla ünlü denizci kimdir?

Cevap : Piri Reis


Soru 84 : Himalayarda bulunan ve dünyanın en yüksek noktasını oluşturan doruğun adı nedir?

Cevap : Everest


Soru 85 : Dünyanın en derin gölü hangi göldür?

Cevap : Baykal Gölü (Asya’da)


Soru 86 : Daha çok “Monalisa “ tablosuyla tanınan ressam fakat aynı zamanda mucit, mühendis, heykeltıraş olan ve resim alanındaki çalışmalarını “insan vücudunun oranları” hakkındaki sağlık çalışmalarına da ışık tutması için kullanan dünyaca ünlü sanatçı-bilim adamı kimdir?

Cevap : Leonardo da vinci


Soru 87 : Hacı Bektaş Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Nevşehir


Soru 88 : UNESCO 2007 yılını O’nun yılı ilan etti. Mesnevileriyle tanınan bu ünlü tasavvufçumuz kimdir?

Cevap : Mevlana


Soru 89 : Uzaydan bakıldığında görülebilen dünyadaki tek yapının adı nedir?

Cevap : Çin Seddi


Soru 90 : 2007 yılında 4 dalda birden “Oscar ödülü” kazanan filmin adı nedir*

Cevap : Köstebek( departed)


Soru 91 : Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluşun adı nedir?

Cevap : IMF


Soru 92 : Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir?

Cevap : Mimar Sinan


Soru 93 : Futbolda büyük başarı göstererek 2000 yılında UEFA ve Süper Kupayı alan futbol takımımızın adı nedir?

Cevap : Galatasaray


Soru 94 : Şair, roman ve öykü yazarıdır. Özellikle “Hababam Sınıfı” romanıyla tanınan bu yazarımız kimdir?

Cevap : Rıfat Ilgaz


Soru 95 : “ Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım “ gibi daha birçok şiiriyle tanınan ünlü halk ozanımız kimdir?

Cevap : Âşık Veysel


Soru 96 : Atatürk’ü 1919 yılında İstanbul’dan Samsun’a götüren geminin adı nedir?

Cevap : Bandırma Vapuru ( Bandırma Gemisi )


Soru 97 : 2007 yılında yapılan 11. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, bayanlar 10 bin metrede gümüş madalya kazanan milli atletimizin adı nedir?

Cevap : Elvan Abeylegesse


Soru 98 : Bu yıl 726'ncısı düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hangi ilimizde yapılmaktadır?

Cevap : Bilecik


Soru 99 : Şu zamana kadar gelmiş geçmiş şüphesiz en önemli tenor olarak nitelendirilen 2007 yılında ölen, ünlü İtalyan tenorun adı nedir?

Cevap : Luciano Pavarotti


Soru 100 : 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Eurovision birincisi oldu. Bu sanatçımız kimdir?

Cevap : Sertab Erener


Soru 101)Dünyamızda iklimlerin değişmesiyle kendi gösteren sorunun genel adı nedir?

Cevap 101:Küresel ısınma


Soru 102)Dünyada özellikle felçli hastalar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa umut ışığı olan, organların kendini yenileyebileceği yolunda önemli adımlar atılan, bilimsel çalışmaları halen devam eden bilimsel çalışma nedir?

Cevap 102: Kök hücre çalışmaları


Soru 103)2006 yılında gösterime girerek Oskar aday adayı olarak gösterilen Türk Filminin adı nedir?

Cevap 103: Dondurmam Gaymak


Soru 104)Her hangi bir spor karşılaşmasında spor ahlakına uygun davranan kişilere verilen ödülün adı nedir?

Cevap 104: Fair play


Soru 105)Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadar kaç cumhurbaşkanı olmuştur?

Cevap 105:11 (On bir)


Soru 106)Türkiye Birinci Futbol Ligi’nde en fazla gol atan oyuncu kimdir?

Cevap 106: Hakan Şükür


Soru 107)2007 Avrupa Basketbol Şampiyonası hangi ülkede yapılmıştır?

Cevap 107:İspanya


Soru 108)Piri Reis’in eserinin adı nedir?

Cevap:Kitab-ı Bahriye


Soru 109)Osmanlı Devleti’nde devlet memurlarının pantolon ve fes giyme zorunluluğunu hangi padişah getirmiştir?

Cevap: II.Mahmut


Soru 110)Ülkemizde kadınlara milletvekili olabilme hakkı hangi yılda verilmiştir?

Cevap:1934


Soru 111) Musul hangi antlaşmayla Irak’a bırakılmıştır?

Cevap: Ankara Antlaşması (1926)


Soru 112)Avrupa üyesi olduğu halde Avro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden ülke hangisidir?

Cevap: İngiltere


Soru 113)Selçuklularda toprakların gelirlerine göre ayrılmasına ne ad verilir?

Cevap:İkta


Soru 114)TBMM kararıyla 1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirasından kaç sıfır atılmıştır?

Cevap:6


Soru 115)Avusturalya Kıtası’nın en tanınmış hayvanı nedir?

Cevap: Kanguru


Soru 116)Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir?

Cevap: Esenboğa


Soru 117)Hollanda’nın başkenti neresidir?

Cevap: Amsterdam


Soru 118)İspanya’da geçmişte kurulmuş İslam Devleti’nin adı nedir?

Cevap: Endülüs Emevi


Soru 119)Ay’a ilk defa kaç yılında ayak basılmıştır?

Cevap:1969


Soru 120)Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine bağlayan sınır kapısının adı nedir?

Cevap:İpsala


Soru 121)Uluslar arası Adalet Divanı’nı bulunduğu şehrin adı nedir?

Cevap: Lahey (Den Haog)


Soru 122)Kırgızıstan’ın başkenti neresidir?

Cevap:Bişkek


Soru 123)Rumeli Hisarını hangi padişah yapmıştır?

Cevap:Fatih Sultan Mehmet


Soru 124)İpeği ve şeftalisi ile meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Bursa


Soru 125)Türkiye’nin kuzeyden geçen en uç şehri hangisidir?

Cevap:Sinop


Soru 126)Vücuduna orantılı en küçük kafalı kuş hangisidir?

Cevap:Devekuşu


Soru 127)Güneşe en yakın gezegen hangisidir?

Cevap:Merkür


Soru 128)Amerika ve Asya kıtaları arasındaki okyanus’un adı nedir?

Cevap:Büyük Okyanus


Soru 129)Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanalın adı nedir?

Cevap:Panama


Soru 131)Dünyanın en büyük hayvanı nedir?

Cevap:Mavi balina


Soru 132)Türkiye’nin en uzun nehri hangisidir?

Cevap:Kızılırmak


Soru 133)Hangi kan grubu herkesten kan alabilir?

Cevap:AB


Soru 134)Hangi kan grubu herkese kan verir?

Cevap:0


135)Kazakistan’ın başkenti hangisidir?

Cevap:Alma ata


Soru 136)Kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke hangisidir?

Cevap:Çeçen Cumhuriyeti


Soru 137)Dünya’nın en yüksek tepesi hangisidir?

Cevap:Everest


Soru 138)Türkiye NATO’ya kaç yılında girmiştir?

Cevap:1951


Soru 139)Battaniyeleri ile dünyaca meşhur ilimiz hangisidir?

Cevap:Siirt


Soru 140)Ülkemizde şeker pancarı üretiminin en fazla yapıldığı bölgemiz hangisidir?

Cevap:İç Anadolu bölgesi


Soru 141)Osmanlı Devleti’nin ünlü sanatçılarından Levni sanat dallarından hangisiyle yaptığı çalışmalarla tanınmıştır?

Cevap:Minyatür


Soru 142)Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi hangi barajdan elde edilir?

Cevap:Keban


Soru 143)’’Sanat Güneşi’’ olarak adlandırdığımız ünlü sanatçımız kimdir?

Cevap:Zeki Müren


Soru 144)Horozları ile meşhur olan ilimiz hangisidir?

Cevap:Denizli


Soru 145)Dünyada insanları cimri olarak adlandırılan ülke hangisidir?

Cevap:İskoçya


Soru 146)Sırbıstan, Karadağ, Hırvatıstan, Bosna Hersek gibi ülkelerin dağılmadan önce kurdukları devletin adı nedir?

Cevap:Yugoslavya


Soru 147)Cumhurbaşkanı görev yapmadığı durumlarda yerine kim vekalet eder?

Cevap:TBMM Başkanı


Soru 148)Kuduz aşısını kim bulmuştur?

Cevap:Luis Pastör


Soru 149)Ülkemizin yüzölçümü en büyük ikinci gölü hangisidir?

Cevap:Tuz Gölü


Soru 150)Atmosfer’in en alt tabakasına ne ad verilir?

Cevap:Troposfer

Add document to your blog or website

Similar:

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconMEVSİMLER Bir yılda kaç mevsim vardır? A

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconA İlçe kongresi iki yılda bir toplanır. Bu süre en çok bir yıl uzatılabilir. Ayrıca, yılda bir defa seçimsiz olarak toplanır ve siyasal çalışmalara yön verir

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconSoru 1 : Kur’an’ı Kerim kaç yılda inmiş, tamamlanmıştır?

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconİZİNLER Soru Devlet Memurları yılda kaç gün izin kullanabilir?

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconÖğrencile r bir veya iki halka üzerinde sıralanır. Yüzleri içe dönüktür. Bir oyuncu kedi olarak seçilir. Bu dairenin dışında kalır. Diğeri ise fare olarak

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconCUMHURBAŞKANLARIMIZ Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşundan ve M. Kemal Atatürk' ün 29. 10. 1923'te Cumhurbaşkanı seçilmesinden günümüze kadar geçen sürede 10 Cumhurbaşkanı görev almıştır

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconYer yüzünde kaç çift vardır bu kadar bir birine yakışan ve kaç şehir vardır sahibi olan millete bu kadar ait olan…

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconPETDER tarafından altı yılda toplanan atık motor yağları ile 380 bin kişilik bir nüfusun bir yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eşdeğer bir enerji geri kazanımı sağlanmıştır

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? iconÜÇ YILDA BİR YAPILAN ANKET FORMU

Cumhurbaşkanı kaç yılda bir seçilir? icon"İstanbul’da ilköğretime devam eden 440 çocuğun katılımıyla yaptığımız araştırma göstermektedir ki; çocukların 73,41’inin son bir yılda ev içerisinde en az bir şiddet yaşantıları bulunmaktadır."

Sitenizde bu düğmeye yerleştirin:
Belgeleme


The database is protected by copyright ©okulsel.net 2012
mesaj göndermek
Belgeleme
Main page